Topinambur, czyli po turecku yer elması – ziemne jabłko – to bylina popularna w Turcji, w Polsce praktycznie nieznana. Nie wiem czemu, bo jest niesamowicie zdrowa, łatwa w uprawie i w ogóle naj naj naj.
Znana również jako słonecznik bulwiasty. Zalecana dla diabetyków (posiada inulinę normalizującą cukier we krwi) oraz dla osób po chemioterapii. Polecana przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, otyłości, pomaga w chorobach wątroby, dróg żółciowych, reumatyzmie, chorobach układu krążenia. Można go jeść na surowo, jak jabłko, można też przygotować z niego pyszną potrawę na obiad.
Składniki:
1 kg yer elması
1 cebula
3-4 marchwie
1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub salçy
1/3 szklanki oleju
1 łyżka cukru
sól
sok z 1 pomarańczy
Przepis na topinambura:
Obieramy topinambura i kroimy na kawałki wielkości orzecha.
W garnku, na oliwie, smażymy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze trochę smażymy całość.
Następnie, dodajemy yer elması, pokrojoną w kostkę marchewkę i przyprawiamy solą i sokiem z pomarańczy. Turczynki lubią dodawać do potraw z oliwą cukier, ale nie jest to konieczne.
Dodajemy wodę i gotujemy pół godziny sprawdzając, czy topinambur jest już miękki. Łatwo go przegotować.
Jak wszystkie dania z oliwą – podajemy na zimno, posypanego pietruszką. Obok doskonale pasuje turecki pilaw czyli danie z ryżu.
Smacznego!