Przejdź do treści

Barbunya potrawka z czerwonej fasoli

barbunya: potrawka z czerwonej fasoli

Barbunya to rodzaj biało-różowej fasoli, bardzo popularnej w Turcji. Można z niej przygotować różnorodne dania, jednak najpopularniejsza jest potrawka z czerwonej fasoli podawanej z oliwą z oliwek. I to właśnie ten przepis chcę dzisiaj przedstawić.

Składniki:

barbunya, czyli czerwona fasola

1 cebula

2 pomidory

ziemniak

2 marchwie

2 ostre papryki

oliwa do smażenia

Przepis na czerwoną fasolę w oliwie:

Fasolę łuskamy i płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy około pół godziny, tak długo, aż woda stanie się brązowa. Odsączamy fasolę.

Gdy fasola się gotuje, w międzyczasie, w szybkowarze podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki i obrane ze skórki pomidory. Następnie, gdy całość się podsmaży, dodajemy ugotowaną i odsączoną fasolę.

Do garnka dodajemy posiekaną paprykę i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalewamy całość wodą i gotujemy pod ciśnieniem 3 minuty. Możemy, a nawet powinniśmy, lekko przesadzić z ilością wody, bo fasola lubi ją wchłaniać.

Przekładamy do naczynia w którym będziemy podawać danie. Polewamy wierzch oliwą i przyozdabiamy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki.

Danie jest podawane na chłodno.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Cevizli pazı czyli mangold po turecku
×