Barbunya to rodzaj biało-różowej fasoli, bardzo popularnej w Turcji. Można z niej przygotować różnorodne dania, jednak najpopularniejsza jest potrawka z czerwonej fasoli podawanej z oliwą z oliwek. I to właśnie ten przepis chcę dzisiaj przedstawić.
Składniki:
barbunya, czyli czerwona fasola
1 cebula
2 pomidory
ziemniak
2 marchwie
2 ostre papryki
oliwa do smażenia
Przepis na czerwoną fasolę w oliwie:
Fasolę łuskamy i płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy około pół godziny, tak długo, aż woda stanie się brązowa. Odsączamy fasolę.
Gdy fasola się gotuje, w międzyczasie, w szybkowarze podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki i obrane ze skórki pomidory. Następnie, gdy całość się podsmaży, dodajemy ugotowaną i odsączoną fasolę.
Do garnka dodajemy posiekaną paprykę i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalewamy całość wodą i gotujemy pod ciśnieniem 3 minuty. Możemy, a nawet powinniśmy, lekko przesadzić z ilością wody, bo fasola lubi ją wchłaniać.
Przekładamy do naczynia w którym będziemy podawać danie. Polewamy wierzch oliwą i przyozdabiamy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki.
Danie jest podawane na chłodno.
Smacznego 🙂