Pide, to taka turecka pizza. Przygotowuje się je z różnorakimi nadzieniami, ale w tym poście, zamieściłam tylko te najpopularniejsze, najbardziej tradycyjne farsze do pide, czyli nadzienie serowe, nadzienie z mięsem mielonym oraz nadzienie z kuşbası czyli mięsem krojonym w kostkę. Jest trochę roboty z przygotowywaniem pide, ale smak z całą pewnością rekompensuje włożony wysiłek.
Spis treści:
Ciasto na pide:
500 g mąki
20 dag drożdży
3 łyżki mleka
1 jajko
1 łyżeczka cukru
sól
woda
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, mleko i jajko, oraz sól i cukier. Wyrobić ciasto na gładką masę, dodając stopniowo wodę. Odstawić do wyrośnięcia na jakieś dwadzieścia minut.
Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na części mieszczące się w zagłębieniu dłoni. Ponownie odstawiamy na dziesięć minut.
Przygotowujemy farsz (przepisy na farsz do pide poniżej).
Ciasto wałkujemy, formujemy owalny kształt a rogi ciasta zawijamy. Na środku rozsmarowujemy farsz.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Boki ciasta smarujemy żółtkiem.
Pieczemy dwadzieścia, trzydzieści minut w temperaturze 200 stopni (lub wyższej , aż boki nabiorą złocistego odcienia.
Przepis na farsz do pide:
Pide można robić z różnym farszem, jednak najpopularniejsze są: z mięsem mielonym, serowym oraz tak zwane kuşbası, czyli z siekaną baraniną.
Nadzienie z mięsa mielonego:
250 g mięsa mielonego
1 cebula
2 pomidory
2 ostre papryczki
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, chilli
Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, pomidorami i paprykami. Przyprawiamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Nadzienie serowe:
250 g sera owczego lub innego, co kto ma pod ręką
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
1 1/2 łyżeczki chilli
sól
Koperek i pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nadzienie do pide gotowe.
Nadzienie z kuşbası:
300 gram baraniny bardzo drobno posiekanej
1 cebula
2 pomidory
2 ostre papryki
tymianek, sól, pieprz
Kawałki surowego mięsa mieszamy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, posiekaną cebulą, paprykami i przyprawami. Wykładamy na pide i pieczemy.
Pide można również przygotowywać z nadzieniem grzybowo-serowym, czyli kroimy pieczarki i mieszamy z utartym żółtym serem. Jest to też popularny farsz, ale te najważniejsze, tradycyjne pide to te trzy oryginalne przepisy na turecką pide, które podałam powyżej.
Smacznego!