Ciasto Mozaik pochodzi co prawda z Włoch i Francji, w Polsce w czasach komuny znane było jako blok czekoladowy (może ktoś jeszcze pamięta?). Zdecydowałam się jednak umieścić ten przepis tutaj, bo jest to niesamowicie popularny deser/ciasto w Turcji.
Smacznego!
- 300 g herbatników Petit Beurre
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka orzechów włoskich
Herbatniki pokrusz w misce uważając, by kawałki nie były zbyt małe. Następnie dodaj szklankę mleka, kakao, cukier, olej oraz orzechy. Wyrób ręką uważając, by kawałki herbatników nie pokruszyły się do końca.
Tak wyrobioną masę przekładamy na papier do pieczenia i zawijamy w ciasny rulon. Wkładamy do zamrażalnika na minimum trzy godziny. Ciasto kroimy i mamy smaczny, chłodny deser.