Muhallebi, jest popularnym deserem tureckim, który bardzo prosto można zrobić samemu w domu. Wystarczy odrobina wolnego czasu i chęci.
Składniki na muhallebi:
A potrzebujemy:
1 litr mleka
6 łyżek mąki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka damla sakız (mastyksu)
1 szklanka cukru
Przepis:
Do garnka wlewamy litr mleka i powoli je podgrzewamy. Gdy będzie letnie, dodajemy mąkę, masło i cukier. Ciągle mieszając, czekamy, aż masło się roztopi a w mące nie będzie grudek. Wkrótce nasze muhallebi zacznie gęstnieć.
Energicznie mieszając dodajemy mastyks. Jeśli nie mamy mastyksu w domu, można dodać wodę różaną lub aromat waniliowy albo inny, wedle uznania.
Deser wlewamy do wypłukanych w zimnej wodzie miseczek i czekamy, aż ostygnie. Gdy muhallebi się ostudzi, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Smacznego 🙂