Przejdź do treści

Deser muhallebi po turecku

tureckie muhallebi

Muhallebi, jest popularnym deserem tureckim, który bardzo prosto można zrobić samemu w domu. Wystarczy odrobina wolnego czasu i chęci.

Składniki na muhallebi:

A potrzebujemy:

1 litr mleka

6 łyżek mąki

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka damla sakız (mastyksu)

1 szklanka cukru

Przepis:

Do garnka wlewamy litr mleka i powoli je podgrzewamy.  Gdy będzie letnie, dodajemy mąkę, masło i cukier. Ciągle mieszając, czekamy, aż masło się roztopi a w mące nie będzie grudek. Wkrótce nasze muhallebi zacznie gęstnieć.

Energicznie mieszając dodajemy mastyks. Jeśli nie mamy mastyksu w domu, można dodać wodę różaną lub aromat waniliowy albo inny, wedle uznania.

Deser wlewamy do wypłukanych w zimnej wodzie miseczek i czekamy, aż ostygnie. Gdy muhallebi się ostudzi, wstawiamy na godzinę do lodówki.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Przepis z soczewicą czyli Czarna Błyskawica
×