Przejdź do treści

Kotlety z soczewicy w panierce

klopsiki z soczewicy czyli kotlety z soczewicy po turecku

Wczoraj robione przeze mnie i na pewno zagoszczą na stałe w mojej książce kucharskiej. A do przygotowania kotletów z soczewicy będziemy potrzebować:

1 szklankę soczewicy
2 papryki
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 szklankę mąki – ja dodaję razową
1 łyżeczkę kminku –  w moim wydaniu zamiast kminku dodaję bazylię, chilli i różne zioła, co pod ręką a ładnie pachnie
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
jajko

Panierka:

4 łyżki mąki
1 łyżeczka chilli
Dodałam również bułkę tartą
No i olej do smażenia.

Przepis na kotlety z soczewicy:

Soczewicę i posiekaną cebulę gotujemy wraz z kminkiem i solą. Tak gdzieś 30 minut, aż zmięknie. Gdy soczewica ostygnie, dodajemy rozgnieciony czosnek, mąkę, bardzo drobno posiekaną paprykę, jajko. Czekamy godzinę. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy. Przy formowaniu kotlecików można dodać więcej mąki, bo się mażą.

Podajemy z sałatą.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Jak ugotować ryż po turecku
×