Wczoraj robione przeze mnie i na pewno zagoszczą na stałe w mojej książce kucharskiej. A do przygotowania kotletów z soczewicy będziemy potrzebować:
1 szklankę soczewicy
2 papryki
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 szklankę mąki – ja dodaję razową
1 łyżeczkę kminku – w moim wydaniu zamiast kminku dodaję bazylię, chilli i różne zioła, co pod ręką a ładnie pachnie
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
jajko
Panierka:
4 łyżki mąki
1 łyżeczka chilli
Dodałam również bułkę tartą
No i olej do smażenia.
Przepis na kotlety z soczewicy:
Soczewicę i posiekaną cebulę gotujemy wraz z kminkiem i solą. Tak gdzieś 30 minut, aż zmięknie. Gdy soczewica ostygnie, dodajemy rozgnieciony czosnek, mąkę, bardzo drobno posiekaną paprykę, jajko. Czekamy godzinę. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy. Przy formowaniu kotlecików można dodać więcej mąki, bo się mażą.
Podajemy z sałatą.
Smacznego!