Bamia, a właściwie okra w pomidorach. Bamia lub okra (a dokładniej piżmian jadalny), nie jest rośliną spotykaną często w kuchni polskiej. Zetknęłam się z bamią dopiero w Turcji i bardzo mi zasmakowała. A jak przygotować okrę? Oto jeden z przepisów bogatej kuchni tureckiej. Tym razem przepis na bamię.
Składniki:
1 kg okry
pierś z kurczaka
1 cebula
4 pomidory
sok z cytryny
Przepis na okrę|bamię:
Bamię myjemy dokładnie i czubek warzywa obieramy uważając, by nie nacinać zbyt mocno. Jeśli za bardzo przetniemy, wycieknie sok.
W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka z dużą ilością posiekanej cebuli. Gdy już zapachnie, dodajemy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory.
Dosypujemy naszą obraną okrę, zalewamy wodą tak, by całość była lekko przykryta, dodajemy sok z jednej cytryny i czekamy aż się zagotuje.
Najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego!