Przejdź do treści

Pyszna zupa z bakłażana

  • Zupy
zupa z bakłażana: kremowa z pieczonym bakłażanem

Bakłażan, jak już pewnie zauważyliście, jest niezwykle popularnym warzywem w Turcji. Przyrządza się z niego pasty, przeciery, dodaje do mięs, smaży, gotuje, piecze. Dzisiaj: zupa-krem z tego smacznego i aromatycznego warzywa.

Składniki:

4-5 bakłażanów
oliwę do smażenia
czosnek – dwa ząbki lub trzy jeśli ktoś lubi
wodę
1 cebulę
jogurt – tak z 3/4 szklanki
żółtko
tymianek i chilli

Przepis na zupę z bakłażana:

Bakłażany kroimy na pół, zalewamy wodą z solą i czekamy jakieś pół godziny aż pozbędzie się goryczki.

Teraz, odlewamy wodę, bakłażany wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż zmiękną.

W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku.

Wyjmujemy z piekarnika bakłażana, łyżką wyjmujemy środek i jeśli potrzeba – miksujemy. Wrzucamy do garnka, w którym smażyliśmy cebulę.

Dolewamy wody i gotujemy piętnaście minut.

Na sam koniec, powoli dodajemy jogurt wymieszany z żółtkiem, przeciśnięty czosnek, pieprz, sól i tymianek.

I proszę. Zupa gotowa. Zupa w smaku przypomina trochę naszą zupę grzybową.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Kapuska czyli turecki bigos
×