Bakłażan, jak już pewnie zauważyliście, jest niezwykle popularnym warzywem w Turcji. Przyrządza się z niego pasty, przeciery, dodaje do mięs, smaży, gotuje, piecze. Dzisiaj: zupa-krem z tego smacznego i aromatycznego warzywa.
Składniki:
4-5 bakłażanów
oliwę do smażenia
czosnek – dwa ząbki lub trzy jeśli ktoś lubi
wodę
1 cebulę
jogurt – tak z 3/4 szklanki
żółtko
tymianek i chilli
Przepis na zupę z bakłażana:
Bakłażany kroimy na pół, zalewamy wodą z solą i czekamy jakieś pół godziny aż pozbędzie się goryczki.
Teraz, odlewamy wodę, bakłażany wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż zmiękną.
W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku.
Wyjmujemy z piekarnika bakłażana, łyżką wyjmujemy środek i jeśli potrzeba – miksujemy. Wrzucamy do garnka, w którym smażyliśmy cebulę.
Dolewamy wody i gotujemy piętnaście minut.
Na sam koniec, powoli dodajemy jogurt wymieszany z żółtkiem, przeciśnięty czosnek, pieprz, sól i tymianek.
I proszę. Zupa gotowa. Zupa w smaku przypomina trochę naszą zupę grzybową.
Smacznego 🙂