Beykoz çöreği, czyli chlebek cebulowy to pieczywo, które można dostać w każdej piekarni w stambulskiej dzielnicy Anadolu Kavağı. Smaczny i prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 4 cebule
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli, tymianek, pul biber (lub papryka w proszku)
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka sera lor lub twarogu
- 4 jajka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2-3 szklanki mąki
Przepis
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle do zrumienienia. Ostudzić.
Do cebuli dodać przyprawy, ser, mleko, ubite jajka i proszek. Dokładnie wymieszać. Powoli dodawać mąkę. Ciasto powinno być delikatnie lejące się.
Przelać ciasto na blachę i wstawić do uprzednio nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do zrumienienia się.
Smacznego!