Przejdź do treści

Beykoz çöreği

beykoz coregi z anadolu kavagi

Beykoz çöreği, czyli chlebek cebulowy to pieczywo, które można dostać w każdej piekarni w stambulskiej dzielnicy Anadolu Kavağı. Smaczny i prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 4 cebule
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli, tymianek, pul biber (lub papryka w proszku)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka sera lor lub twarogu
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2-3 szklanki mąki

Przepis

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle do zrumienienia. Ostudzić.

Do cebuli dodać przyprawy, ser, mleko, ubite jajka i proszek. Dokładnie wymieszać. Powoli dodawać mąkę. Ciasto powinno być delikatnie lejące się.

Przelać ciasto na blachę i wstawić do uprzednio nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do zrumienienia się.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Börülce czyli fasolka czarne oczko
×