Havuçlu haydarı, czyli po prostu marchewka w jogurcie albo pasta marchewkowa. Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Zapraszamy do spróbowania.
Przepis:
4 marchewki
3 ząbki czosnku (lub mniej albo więcej, jak kto lubi)
1 szklanka jogurtu
oliwa
zioła
natka pietruszki
koper
sól i pieprz
Przepis na turecką pastę marchewkową:
Marchwie ucieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmażamy delikatnie czosnek z oliwą. Dodajemy utartą marchew i dusimy jakieś 15 minut czyli tak długo, aż marchewka nam zmięknie.
Gdy marchew jest już gotowa, przekładamy ją do miski i czekamy aż ostygnie. Teraz dodajemy jogurt i mieszamy dokładnie. Doprawiamy posiekaną natką, koprem, ziołami. Można skropić również sokiem z cytryny.
Smacznego i zajrzyj tutaj po inne dania kuchni tureckiej!