Przejdź do treści

Smażony bakłażan po turecku

smażony bakłażan

Bakłażan to bardzo popularne warzywo w kuchni tureckiej. Dzisiaj, przygotujemy jeden z przepisów na bakłażana, czyli smażonego bakłażana. Jest to danie obiadowe, może stanowić również przystawkę.

Składniki:

bakłażan
jajko
bułka tarta
zioła (jakie kto lubi)
tłuszcz do smażenia
można dodać startego sera

Przepis na smażonego bakłażana z serem:

Bakłażana kroimy na talarki, posypujemy lekko solą i czekamy, aż puści wodę i goryczkę. Następnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem.

Talarki obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej z dodatkiem chili, ziół i startego żółtego sera. Smażymy na złoto.

Można również tak przygotowanego bakłażana ugrilować lub upiec w piekarniku.

Smacznego!

 

Udostępnij:
Sprawdź też:  Bakłażan z kaszą bulgur
×