Turecka zupa Ezogelin to zupa z jakże popularną w Turcji soczewicą oraz z bulgurem. Zupa ta jest idealnym posiłkiem na zimę. Jest sycąca, smaczna i bardzo prosta do przygotowania.
Składniki:
1/2 szklanki soczewicy
2 łyżki ryżu
2 łyżki bulguru
1/2 szklanki şehriye (rodzaj tureckiego makaronu)
cebula
mąka
2 łyżki przecieru pomidorowego
rosół
mięta, pul biber (lub chilli)
Przepis na turecką zupę Ezogelin:
Na początek, kroimy drobno cebulę i podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy rosół, wsypujemy opłukaną wcześniej soczewicę, ryż, bulgur i şehriye. Rosół można zastąpić samą wodą – będzie bardziej dietetycznie.
Gotujemy dwadzieścia minut. W międzyczasie mąkę mieszamy z przecierem pomidorowym na gładką masę, dodajemy również odrobinę gotującej się zupy. Gdy soczewica, ryż, bulgur i makaron zmięknie, masę mączno-pomidorową dodajemy do zupy i kontynuujemy gotowanie gdzieś z pięć minut. Wyłączamy gaz.
I na sam koniec: na łyżce masła podsmażamy miętę i pul biber, czyli paprykę w płatkach. Uważamy, by masło nam się nie przypaliło. Wylewamy na zupę i mieszamy całość.
Zupa jest gotowa do podania. Smacznego!