Przejdź do treści

Turecka zupa Ezogelin

  • Zupy
przepis na zupę ezogelin

Turecka zupa Ezogelin to zupa z jakże popularną w Turcji soczewicą oraz z bulgurem. Zupa ta jest idealnym posiłkiem na zimę. Jest sycąca, smaczna i bardzo prosta do przygotowania.

Składniki:

1/2 szklanki soczewicy

2 łyżki ryżu

2 łyżki bulguru

1/2 szklanki şehriye (rodzaj tureckiego makaronu)

cebula

mąka

2 łyżki przecieru pomidorowego

rosół

mięta, pul biber (lub chilli)

Przepis na turecką zupę Ezogelin:

Na początek, kroimy drobno cebulę i podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy rosół, wsypujemy opłukaną wcześniej soczewicę, ryż, bulgur i şehriye. Rosół można zastąpić samą wodą – będzie bardziej dietetycznie.

Gotujemy dwadzieścia minut. W międzyczasie mąkę mieszamy z przecierem pomidorowym na gładką masę, dodajemy również odrobinę gotującej się zupy. Gdy soczewica, ryż, bulgur i makaron zmięknie,  masę mączno-pomidorową dodajemy do zupy i kontynuujemy gotowanie gdzieś z pięć minut. Wyłączamy gaz.

I na sam koniec: na łyżce masła podsmażamy miętę i pul biber, czyli paprykę w płatkach. Uważamy, by masło nam się nie przypaliło. Wylewamy na zupę i mieszamy całość.

Zupa jest gotowa do podania. Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Zupa Kazdagi
×