Przejdź do treści

Turecka zupa jogurtowa z ziemniakami

turecka zupa jogurtowa z ziemniakami

Nie ma chyba łatwiejszej zupy do ugotowania niż zupa jogurtowa z ziemniakami. Jest niesamowicie łatwa w przygotowaniu, a przy tym zdrowa. Można ją podawać na chłodno i na ciepło. Jak kto lubi.

Składniki:

5 ziemniaków
1 łyżka przeciśniętego czosnku
2 szklanki jogurtu
2 łyżki mięty
5 szklanek wody
sól, pieprz

Przepis na turecką zupę jogurtową z ziemniakami:

Przepis jest śmiesznie prosty.

Gotujemy drobno pokrojone ziemniaki. Mogą być obrane, mogą być tylko porządnie wyszorowane, wtedy do naszej zupy trafi więcej minerałów.

Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy do wody jogurt, miętę, sól i pieprz. Mieszamy porządnie i wyłączamy gaz.

I tyle 🙂

Jeżeli chcemy wersję na zimno, czekamy aż zupa ostygnie, a nawet możemy wstawić ją do lodówki by się porządnie ochłodziła. Prawda, że niesamowicie proste? No i niesamowicie smaczne.

Inne tureckie zupy z jogurtem:

Zupa jogurtowa z makaronem, tradycyjna turecka zupa jogurtowa, zupa jogurtowa po anatolijsku.

Udostępnij:
Sprawdź też:  Barbunya potrawka z czerwonej fasoli
×