Przejdź do treści

Chłodnik po turecku: Ayran Aşı Çorbası

  • Zupy
chłodnik po turecku

Lato w pełni, pora więc na chłodniki. Tych oczywiście w Turcji również nie brakuje, więc dzisiaj będzie chłodnik po turecku na lato czyli Ayran Aşı Çorbası.

Składniki na chłodnik po turecku:

  • 2-3 garście ugotowanej cieciorki
  • 1 szklanka ugotowanej pszenicy
  • 3 szklanki jogurtu
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka mięty
  • sól, pieprz

Przepis:

Do roztrzepanego z wodą jogurtu dodajemy cieciorkę, pszenicę, miętę i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.

Przed podaniem możemy posypać posiekanym koperkiem lub pokrojonym w drobną kosteczką ogórkiem.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Pory z ryżem i marchewką
×