Przejdź do treści

Çerkez tavuğu: kurczak w sosie orzechowym

cerkez tavugu kurczak w sosie orzechowym

Kurczak w sosie orzechowym, tak naprawdę zalicza się do przystawek, czyli meze po turecku. Meze są podawane do rakı – alkoholu z anyżem. W tłumaczeniu na język polski, jest to kurczak po czerkiesku, czyli kurczak w sosie orzechowym przygotowywanym z oliwy i orzechów. Danie bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Składniki:

Pierś z kurczaka
100 g orzechów
2 łyżki oliwy
miąższ chleba
chilli

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i gotujemy na miękko.

Mięso osuszamy i drobno kroimy. Bardzo drobno.

Mielimy orzechy włoskie, mieszamy z oliwą, miąższem chleba i kurczakiem. Gdy danie jest zbyt suche, możemy dodać odrobinę wody.

Układamy pięknie na talerzu i polewamy oliwą wymieszaną z chilli.

Podajemy jako smarowidło do chleba, lub jako meze do alkoholu.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Turecka zupa jogurtowa