Jeden przepis na zawijane liście winogron już podawaliśmy. Teraz pora na kolejny, tym razem będziemy gotować liście winogron z nadzieniem mięsnym. A więc zaczynamy.
Spis treści:
Składniki:
500 g liści winogron
2 łyżki masła lub oleju
nadzienie mięsne
250 g jogurtu
czosnek
Przepis na faszerowane liście winogron z mięsem
Do gotującej się wody wkładamy liście na jakieś pięć minut, aż zmiękną. Trzeba jednak uważać, by się zbytnio nie rozgotowały, bo zawijanie gołąbków będzie bardzo trudne.
Liście suszymy i czekamy aż ostygną. Usuwamy ogonki.
Teraz przygotowujemy nadzienie mięsne (przepis poniżej).
Na liściu, na szerszym końcu układamy nadzienie. Żeby liść dobrze się zawijał, nie możemy nałożyć zbyt dużo. Prawidłowa wielkość to będzie gdzieś około wielkości orzecha włoskiego.
Zwijamy obie strony liścia i całość rolujemy. Układamy ciasno na patelni lub w szerokim garnku w którym będziemy gotować nasze gołąbki.
Gdy zawiniemy wszystkie liście, na wierzch polewamy dwiema szklankami wody plus odrobiną masła lub oleju albo – to będzie chyba najlepsze – oliwy z oliwek. Można wodę wymieszać z przecierem pomidorowym, lub dodać do garnka drobno pokrojonego pomidora.
Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 25 minut.
W odróżnieniu od liści winogron z nadzieniem ryżowym, które podaje się na zimno, gołąbki z nadzieniem mięsnym podaje się na ciepło, polane jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Smacznego!
Nadzienie mięsne do liści winogron
500 g mięsa mielonego
2 szt cebul – średnie
3/4 szklanki ryżu
koperek – posiekany
sól, pieprz
1/2 szklanki wody
Siekamy bardzo drobno cebulę, następnie dodajemy leciutko podgotowany ryż, oraz resztę składników. Mieszamy. Nadzienie gotowe. Można przystąpić do zawijania liście winogron.
Liście winogron można również faszerować nadzieniem ryżowym.
Które nadzienie według was jest smaczniejsze?