Dzisiaj wrócimy do podstaw języka tureckiego: zwroty tureckie dotyczące żywności. Oczywiście, w jednym poście nie da się wyczerpać tego tematu, ale od czegoś trzeba zacząć…
Spis treści:
Zwroty tureckie: owoce i warzywa
W języku tureckim sebze to warzywa, a meyve owoce. Zaczynamy od warzyw:
soğan – cebula
yeşil soğan – szczypiorek
maydanoz – pietruszka
domates – pomidory
kabak – cukinia
havuç – marchew
pancar – burak
patates – ziemniaki
sarımsak – czosnek
kereviz – seler
pırasa – por
biber – papryka
salatalık – ogórek
patlıcan – bakłażan
Przejdźmy teraz do owoców. Zaczynamy od sławnej oliwki:
zeytin – oliwka
muz – banan
limon – cytryna
erik – śliwka
elma – jabłko
üzüm – winogrona
kiraz – wiśnia
kavun – melon
armut – gruszka
ahududu – malina
çilek – truskawka
Produkty żywnościowe w języku tureckim:
Inne nazwy produktów żywnościowych. Oczywiście, lista ta będzie niekompletna:
reçel – dżem
bal – miód
yumurta – jajko
ekmek – chleb
salam – kiełbasa
un – mąka
makarna – makaron
çorba – zupa
meyve suyu – sok
çay – herbata
kahve – kawa
süt – mleko
şeker – cukier
tuz – sól
karabiber – pieprz
Utensylia kuchenne po turecku:
No i na koniec, trochę nazw przedmiotów w języku tureckim:
çatal – widelec
kaşık – łyżka
bıçak – nóż
kepçe – chochla
tabak – talerz
kase – miska
tencere – garnek
tava – patelnia
bardak – szklanka
kupa – kubek
Słownictwo tyczące się gotowania w języku tureckim:
To słownictwo przyda się, przy przygotowywaniu potraw z przepisów tureckich:
adet – ilość, część
2 adet yumurta – dwa jajka
avuç – garść
dilim – kawałek
2 dilim pasta – dwa kawałki ciasta
fiske – szczypta
kadeh – kieliszek
kalıp – coś, uformowane na kształt formy
bir kalıp tereyağı – kostka masła
kutu – opakowanie
parça – część
salkım – wiązka
top – gałka
1 top dondurma – gałka lodów
Czasowniki w języku tureckim odnoszące się do przygotowywania posiłków wyglądają następująco:
haşlamak – gotować (w wodzie)
kaynatmak – zagotować (wodę)
bölmek – dzielić
rendelemek – trzeć
doğramak – posiekać
karıştırmak – mieszać
çırpmak -ubijać
kızartmak – smażyć
süzmek – odcedzić