Przejdź do treści

Tureckie sery

rodzaje tulumów w TurcjiCzy wiecie, że w Turcji jest ponad sto dziewięćdziesiąt gatunków serów? Dla porównania, w Polsce wytwarza się tylko dziewięćdziesiąt rodzajów. Oczywiście, w jednym wpisie nie da się umieścić ich wszystkich, ale zaprezentujemy najpopularniejsze tureckie sery.

Tureckie sery produkowane są najczęściej z mleka owczego, chociaż występują również sery kozie i sery produkowane z mleka krowiego. Mamy również sery mieszane. Najczęściej do mleka owczego lub koziego dodaje się mleka krowiego, by zneutralizować ostry zapach. W Turcji najpopularniejsze są sery krótko dojrzewające.

Praktycznie każdy region w Turcji może poszczycić się jakimś gatunkiem sera.

Rodzaje tureckich serów:

Beyaz peynir – Biały ser

ser Ezine
Biały ser

Jest to tradycyjny biały ser produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego, owczego lub koziego, z dodatkiem soli lub bez. W zależności od zastosowania i regionu wyżej wymienione składniki będą występować w różnych proporcjach. Można go porównać do sera feta. Wykorzystuje się go przy przygotowaniu pide, börek, menemen czy gözleme. Tradycyjnie jest spożywany na śniadanie. Najbardziej znane sery to beyaz peynir z Ezine oraz z Tracji.

Çamur peynir – Błotny ser

Tak. Wiem,  że nazwa dziwnie brzmi, ale cóż. Ten ser pochodzi z miasta Tire w regionie egejskim. Nadaje się idealnie do smarowania pieczywa. Ma formę zmiksowanego twarogu, jest jednak od niego lekko ciemniejszy.

Sprawdź też:  W Stambule straszy

Çerkez peyniri – Ser czerkieski

biały turecki ser
Ser czerkieski

Jest to również biały ser, produkowany z mleka krowiego, owczego lub koziego. Ponieważ nie topi się, jest idealny (i bardzo smaczny) do smażenia.

Çökelek – Twaróg

Ten rodzaj sera można porównać do naszego twarogu. Znaczy się – wersję podstawową, bo istnieją różne wersje sera çökelek: oprócz tego spożywanego na świeżo, niektóre rodzaje są zaszywane w skórę cielęcą i dojrzewają w ziemi, inne suszone są na słońcu, do jeszcze innych dodaje się zioła. Do najbardziej znanych twarogów należą hamçökelek z Silifke, keş z Anamur (produkowany z jogurtu), minci z regionu czarnomorskiego, sürk z Hatay czy ekşimik z Tracji.

Dil peynir

turecki ser
Dil peynir

Jest to krowi ser, o małej zawartości tłuszczu. Sprzedawany jest w postaci pasków sera, które łatwo dają się rozdzielić na mniejsze paseczki. Dobry na śniadanie, można na nim usmażyć również jajecznicę.

Dilve obruk peyniri

To bardzo ciekawy ser, bo dojrzewa w jaskini położonej 36 metrów ziemią. Ser ten pochodzi z rejonu Karaman i charakteryzuje się bogatym aromatem i smakiem. Jest jednym z rodzajów tulum peynir, serów pleśniowych. W ostatniej fazie ser jest pokryty czerwonawą pleśnią.

turecki żółty ser
Gravyer

Gravyer – Żółty ser tłusty

Jest produkowany z tłustego mleka krowiego. Czas dojrzewania to około dziesięciu miesięcy. Najsłynniejszy gravyer pochodzi z Karsu.

Hellim

turecki ser smażony
Hellim

Biały, półtwardy kozi ser o dużej zawartości soli pochodzący oryginalnie z Cypru Północnego. Czasami występuje z dodatkiem mięty. Tradycyjnie, smaży się go na brązowo na oliwie z oliwek lub piecze na grilu. Idealny na śniadanie.

Kaşar – Żółty ser

tureckie żółte sery
Kaşar

Najpopularniejszy żółty ser w Turcji. Produkowany najczęściej z mleka krowiego, idealny do popularnych tutaj śniadaniowych tostów. Istnieją też wersje bardziej wysublimowane – z mleka koziego czy owczego. Mamy dwa rodzaje tego sera: taze kaşar czyli świeży ser, nadający się do spożycia tuż po wyprodukowaniu, oraz eski kaşar – stary ser – dojrzewający sześć miesięcy, charakteryzujący się wyrazistszym smakiem.

Sprawdź też:  Imiona unisex: dla chłopców i dziewczynek

Kaşkaval

Również żółty ser, okrągłego kształtu, smakiem zbliżony do kaşaru. Produkowany jest z mleka owczego.

Kolot

ser turecki kaskaval
Kaşkaval

Ser pochodzący z rejonu czarnomorskiego. Wyrabiany jest z koziego mleka. Dojrzewa w płóciennych woreczkach. Spożywa się go głównie w wersji stopionej na patelni na maśle.

Krem peynir

Taki nasz serek topiony. Nie jest to tradycyjny ser, przybył do Turcji z zagranicy, ale przyjął się świetnie jako doskonałe smarowidło do simitów.

Lor – twaróg

rodzaje tureckich serówProdukowany ze ściętego mleka krowiego. Występują dwa rodzaje loru: słony oraz niesłony. Używany często to przygotowywania poğaca czy pierogu börek. Do sera lor często dodaje się zioła lub ziarna czarnuszki. Najsłynniejsze lory to te z regionu Tracji, Ayvalik, morza Marmara, Antalii, Artvinu, Erzurum.

Mihaliç peynir

turecki lor
Lor

Jest to ser pochodzący z okolic Bursy. Jest to owczy ser dojrzewający, twardy i słony. Można go przyrównać do Parmezanu, bo podobnie jak Parmezan podaje się go startym na drobne wiórki. Przechowywany w solance.

Örgu peyniri – ser warkocz

Specjalność miasta Diyarbakır. Słony ser, produkowany z sera tak elastycznego, że daje się zapleść w warkocz.

Otlu peynir – ser ziołowy

orgu peynir
Örgu peynir

Najczęściej produkowany z mleka owczego lub koziego, choć dla mniej zamożnych kieszeni, da się znaleźć również tańsze sery z mleka krowiego. Produkowany praktycznie w całej Anatolii, w zależności od regionu dodaje się do niego różne zioła.

Sepet peynir

turecki sepet peynir
Sepet peynir

Ser koszykowy. Produkowany z mleka krowiego, jak nazwa wskazuje – w koszyku. Istnieją dwa rodzaje tego sera: suchy ser lekko słony, oraz jego wersja młodsza, bez soli.

Tel peynir

Żółty ser, sprzedawany w postaci pasm. W zależności od czasu dojrzewania i pochodzenia charakteryzuje się mniej lub bardziej wyrazistym smakiem.

Tulum

turecki ser tulum
Tulum

Twardy ser produkowany najczęściej z mleka owczego, zaszywany w skórze zwierzęcej. Istnieje wiele rodzajów tego sera. Do najpopularniejszych należą sery z Izmiru, Erzincan, Divle, Çimi, Kargı i Konyi.

Sprawdź też:  Tureckie imiona żeńskie

Yeşil peynir – zielony ser

Dla smakoszy – można znaleźć również küflü peynir albo właśnie yeşil peynir – czyli ser z pleśnią. Bardzo aromatyczny, charakteryzujący się zielonoszarą barwą. Ser ten pochodzi z Konyi. Produkowany jest z mleka koziego, o dużej zawartości tłuszczu. To właśnie wysoki procent tłuszczu sprawia, że podczas fermentacji ser nabiera zielonkawego odcienia. Ser ten, dzięki dużej zawartości bakterii, można zaliczyć do probiotyków.

sery tureckie regionalne
Küflu peynir
Udostępnij:
×